Soorten osteoporose

Bij osteoporose is een onderscheid te maken tussen de primaire en secundaire variant. Dit is gebaseerd op het verschil in de oorzaken van de osteoporose.

Leeftijdsgebonden veranderingen van de botten zijn de belangrijkste oorzaak van osteoporose. Dit valt onder de primaire noemer, wat wil zeggen dat de oorzaak van de osteoporose ergens binnen in het bot is gelegen.
De afgenomen hoeveelheid oestrogenen na de menopauze (overgang) verhoogt het risico op osteoporose (ook wel botverlies) bij vrouwen. Botverlies bij mannen treedt vooral op vanaf het zeventigste levensjaar, en komt vaker voor bij mannen met tekorten in de productie van testosteron en oestrogeen. Dit kan leiden tot fracturen.

Secundaire osteoporose is een gevolg van andere, buiten het bot gelegen oorzaken. Het gaat hier onder meer om aandoeningen van organen die betrokken zijn bij de regulatie van de botstofwisseling, zoals de schildklier en de bijschildklieren, de nieren, de maag en de darmen. Ook sommige medicijnen kunnen invloed uitoefenen op het ontstaan van osteoporose.

 

terug naar de beginpagina