Verloop van osteoporose

Zelfs wanneer de botmassa bovengemiddeld afneemt, voelt de persoon in kwestie dat in de regel niet. Het eerste probleem is dan meestal direct een botbreuk zonder voorgaand ongeval. Vaak wordt pas dan osteoporose vastgesteld.

Afhankelijk van het soort osteoporose lopen bepaalde botten bijzonder veel gevaar.

Bij post-menopausale botontkalking komt het dan vaak tot breuken van de wervels. Dit kan zelfs bij normaal bukken voorkomen! Bij ouderdomsosteoporose komt een fractuur van de dijbeenhals (collum femoris) het meest voor. En dat vaak al bij vrij onschuldige vallen.

Om het risico op breuken en de pijn bij osteoporose te verminderen, veranderen veel patiënten hun bewegingspatroon. Ze proberen minder te bewegen en nemen de meest comfortabele houding aan. Dit kan echter tot een vermindering van de spierkracht leiden. En dat heeft weer tot gevolg dat pijnlijke spierverrekkingen optreden en de spieren niet meer genoeg kracht hebben om bij een val steun te kunnen bieden.

Ook kan een gevorderde osteoporose, naast veel voorkomende fracturen en sterke pijn, tot langdurige lichamelijke vervormingen leiden. Dit kan bijvoorbeeld een kromme rug of een inkrimping van de lichaamslengte (tot wel 20 cm korter) tot gevolg hebben.

 

terug naar de beginpagina